
سرگردانی بیپایان
پژوهشگر
پرونده هستهای ایران همواره به یکی از چالشهای اساسی در تصمیمگیری در بین سران رژیمصهیونیستی تبدیل شده است؛ چالشی که باعث شده این رژیم در نحوه مواجهه با توافق فعلی هستهای در یک سرگردانی بهسر ببرد. در حالی که مجادلات در اسرائیل بر سر به توافق رسیدن ایران و امریکا درباره پرونده هستهای ایران بالا گرفته، ناظران از وجود سه رویکرد متفاوت در تلآویو درباره نحوه تعامل با این پرونده سخن میگویند.
به گزارش العربی الجدید، «یوآف لیمور» تحلیلگر امور نظامی و امنیتی اسرائیل در نشریه «یسرائل هیوم» در مقالهای که روز جمعه 26 اوت منتشر شده تأکید کرد که رویکرد اول موضعی است که «دیوید بارنئاع» رئیس موساد، نمایندگی میکند و بر اساس آن توافق با ایران «فاجعه راهبردی» برای اسرائیل است. بر اساس این گزارش، موضع دوم را ژنرال «اهرون حیلفا» رئیس دستگاه حفاظت اطلاعات ارتش اسرائیل و «عمیت ساعر» رئیس بخش پژوهشها در حفاظت اطلاعات ارتش نمایندگی میکنند که میگویند هر توافقی حتی در «نسخه کنونیاش که توافق بدی است» بهتر از عدم توافق است. این گزارش افزوده که اظهارات بارنئاع که این توافق را «فاجعه راهبردی» خوانده بود، نظر واقعی دستگاه امنیتی و حتی سیاسی اسرائیل نیست. در این میان رویکرد سوم متعلق به «یائیر لاپید» نخستوزیر اسرائیل است که میگوید تلآویو با اصل توافق مخالفتی ندارد اما خواستار تعدیل و بهبود آن است.
لاپید در میانه هفته جاری تأکید کرد که اسرائیل با اصل توافق با ایران مخالفتی ندارد به شرطی که در این توافق شرطهای بیشتری درباره برنامه هستهای ایران تعیین شود که طبعاً معنایش آن است که در صورت تعدیل توافق، اسرائیل از آن استقبال میکند.
بر اساس این گزارش، این سه رویکرد بر محافل تصمیمگیری در اسرائیل حاکم است هرچند رفته رفته همه به این نتیجه میرسند که فرصت تأثیرگذاری آنها بر تصمیم امریکا روبه کاهش نهاده است. این گزارش در توضیح موضع حیلفا و ساعر مینویسد که آنان معتقدند در صورت وجود توافق، اگر ایران بخواهد آن را نقض کند و فعالیت هستهای خود را بدون محدودیت از سر بگیرد، فرصت کافی برای برخورد نظامی، دیپلماتیک و اقتصادی با آن وجود خواهد داشت، اما اگر توافقی در کار نباشد، ایران هر زمان که بخواهد میتواند سراغ ساخت بمب اتمی برود. «تامیر هایمان» رئیس سابق دستگاه حفاظت اطلاعات ارتش اسرائیل نیز همین نظر را دارد. او روز گذشته با انتشار سلسله توئیتهایی فضاسازی رئیس موساد درباره خطر توافق را بیاساس دانست و گفت اکثر اظهاراتی که مخالفان توافق مطرح میکنند فاقد دقت لازم هستند.
او گفته در صورت توافق، اسرائیل تا سال 2030 فرصت ایجاد زمینههای لازم برای برخورد نظامی با ایران را خواهد داشت.